Dobrá téma, vždy keď vychádzam z domu a prechádzam cez trávu, ostro sledujem, či náhodou nestúpim do výkalu Vašich tzv. domácich miláčikov. Neviem, či je to nejaký problém, aby majiteľ svojho zvieratka, keď ho ide von venčiť si nevezme aspoň dve vrecká a keď sa jeho mazlík do tej trávy vykadí, nezoberie to a nehodí do odpadu. JE TO TAKÝ PROBLÉM??? A to sa určite nájdu nejaké tie h..ná aj v pieskovisku, kde sa hrajú naše decká. Nedávno som šiel z práce domov a čo nevidím priamo pred vchodom, asi si viete sami domyslieť čo tam bolo... No nechuť. Ten majiteľ už musel byť tak hnilý, že si to akože vôbec nevšimol. Myslím si, že takýto človek si domáce zviera ani nezaslúži. A to už vôbec nehovorím o deťoch, ktoré dostali zvieratko (teraz mám na mysli psíka) o ktoré sa akože zaujímali nejaký ten mesiac a potom sa chúďa tzv. vychováva samé. Veľmi veľa ľudí je nezodpovedných a túto otázku berie na ľahkú váhu. Pekný deň všetkým.
S tým zbieraním úlne súhlasím ja som to zo začiatku robievala teraz sa ale priznám,že by som to urobila len vtedy keby sa vyšpinil ten psík v meste alebo niekde na mieste, kde sú deti. To ale zase ja nedovolím aby sa vyšpinil pes pri detských ihriskách alebo miestach kde to je najviac viditeľné. Otázka je správne položená že či je to PROBLÉM ale to isté sa môžem spýtať aj ja je problém urobiť niečo pre psíčkarov aby mali kde venčiť svojich psíkov a tak sa vyhli konfliktom s ľuďmi, ktorými to prekáža a plne súhlasím s tým,že deti pokial nevedie čo je to zodpovednosť by psíka mať nemali lebo potom vo väčšine prípadov skončia tieto zvieratá pod kolesami auta alebo v lepšom prípade v útulku a za to oni naozaj nemôžu, za to môžu len rodičia tých detí, ktorí sa zlutujú nad svojim dieťaťom a dajú mu všetko po čom jeho srdiečko túži hoci nevedia,že tak ubližujú tvorom, ktorí ani nevedia čo zlé spravili a ocitnú sa na ulici.
Pri pohľade cez okno ma napadlo jedno šikovné riešenie ako sa zbavovať psích výkalov ak nemáte sáčok a je takéto zimné, zasnežené obdobie. Je to lacné, rýchle a hygienické. Exkrement (podľa slovníka: hovno, lajno, trus, výkal) zabalte do snehovej guli, nahrnutím snehu a následnú vyformovanú snehovú guľu môžete vhodiť do kontajnera. Je to rýchle, nepotrebujete sáčok, hygienické, snehom sa vaše ruky aj očistia a ešte sa aj zabavíte. UPOZORNENIE! Vytvorenú snehovú guľu v žiadnom prípade nehádžte po ľuďoch!

Snáď som inšpiroval...
No napad je to suprovy no skoda,ze to nejde zrealizovata alebo skôr ja osobne by som to ani neskusala a hlavne nie s nasim jemnym snehom.

pd nasimi oknami suseda vysadila baburiatka,samozrejme susedia chodia vencit psov aj na tie baburiatka a v lete to riadne pachne.
ked som bol mali tak som sa rad valal v trave az dovtedy kym som na tvari nemal nieco tuhe.spravne bolo to lajno.na nasom sidlisku ludia vobec nezbieraju vykali a potom tam mam pustat svoje deti?
ked sa ludia nevedia starat o svojich milacikov naco ich vlastne maju,este si myslia ze policia ich buzeruje nepravom.
neviem ci by sa im pacilo to ze aj ja by som si stiahol gate a poriadny klát by som im dal pod nohy.
treba zmenit zmyslanie ludi.mam kamarata ktoreho manzelka venci vonku psov a take historky rozprava ze mi rozum ide postat.stale ma stastie na starych zakomplexovanich ludi,mam taky pocit ze cim je clovek starsi tym menej vyuziva svoj mozog.
o ludoch ktori kupia stena svojim rozmaznanim detom a po vianociach ich pustia na ulicu uz ani nehovorim.tychto ludi by som bicoval od rana do vecera a dieta by som pustil na ulicu.
ja sa nehnevam na to že psíčkarov buzeruje mestská polícia ked na to majú dôvod ale moja mamina tiež chodí s vnukom na pieskovisko a a musí davať pozor aby sa jej vnuk nepichol injekčnou striekačkou alebo si nespôsobil úraz na rozbitých fľašiach od alkoholu, ktoré tam rozhadzujú mestskí vandali aj toto by mala polícia riešiť a častejšie sa tým zaoberať. A čo sa týka tých psích výkalov najdu sa medzi nimi aj ludské avšak paradox je v tom, že takíto ludia sú horší ako všetci psíkovia na celom našom sídlisku nehovoriac o tom, že mozog by im mal pracovať o polovicu viac ako tým starším ludom.
Dobrý deň.
Po dnešnej prechádzke s mojou malou dcérkou som sa rozhodol, že Vám aj ja prispejem do tohto fóra na tému "psie a mačacie exkrementy". Už niekoľko rokov sa mi zdvíha žalúdok z toho, čo vonku zostáva za psami a mačkami a čo nám pripomína, že tu s nami žijú - jednoducho exkrementy roztrúsené všade naokolo. Je to dlhodobý problém, ale v žiadnom prípade nie nevyriešiteľný. Minulý rok som sa v liste adresovanom pánovi primátorovi vyjadril a požiadal som ho, aby vzal do úvahy môj návrh možného riešenia. Ak si myslíte, že sa nenašiel nikto, kto by na môj list do dnešného dňa reagoval, tak máte obrovskú pravdu. Preto Vám všetkým chcem dať na vedomie môj návrh na odstraňovanie exkrementov. Dúfam, že sa nad ním zamyslia hlavne obyvatelia, ktorí venčia vonku svoje zvieratá a zanechávajú nám dospelým a aj našim deťom takéto "krásne, chutné a voňavé pozdravy", ktoré sú tak veľmi "prospešné" pre naše zdravie.
Znenie listu:
Primátor mesta
Ing. Gejza Pischinger
Mesto - Mestský úrad Nové Zámky
Hlavné námestie 10
940 35 Nové Zámky
VEC:
Zaujatie stanoviska a pomoc pri riešení problému psích exkrementov v katastri mesta Nové Zámky
Vážený pán primátor,
obraciam sa na Vás so žiadosťou o zaujatie stanoviska a vyriešenie neustále sa prehlbujúceho problému s majiteľmi resp. chovateľmi psov v meste Nové Zámky. Hlavný problém, ktorý znepokojuje nielen mňa samotného, ale aj každého poriadkumilovného spoluobčana spočíva v tom, že chovatelia psov ľahostajne pristupujú k povinnosti odstraňovania exkrementov po svojich štvornohých miláčikoch z verejných priestranstiev. Túto povinnosť ukladá chovateľovi platná legislatíva SR, ako aj Všeobecne záväzné nariadenie mesta č. 8/2002 o držaní psov, podľa ktorého sa majú chovatelia psov správať a riadiť sa ním. Chovatelia psov vôbec nerešpektujú §5 bod č.1 VZN č. 8/2002. Situácia v meste je neúnosná. Pri prechádzkach so svojou dcérou neustále upozorňujem takýchto majiteľov psov na to, že porušujú VZN a že je za to pokuta 33,- €. Reakcie bývajú rôzne - buď to ignorujú alebo ma vysmejú. Najhoršie na celej situácii je to, že doposiaľ sa mi ani raz nepodarilo spozorovať majiteľa psa ako po ňom odstraňuje exkrementy. Je toto normálne? Je neprípustné, aby sa chovatelia psov vyhovárali na nedostatok smetných košov. Psí exkrement je v katalógu odpadov zaradený medzi OSTATNÝ ODPAD, a ako taký ho možno odložiť do každého kontajnera, na území mesta určeného na zber zmesového komunálneho odpadu, ktorých sú dostatočné množstvá (§5 bod č.2 VZN 8/2002). Z tejto skutočnosti vyplýva, že netreba podľa vzoru iných miest zaobstarávať na rozpočet mesta finančne náročné špeciálne odpadkové koše na psie exkrementy a s tým spojené drahé služby, ale stačí tieto existujúce kontajnery označiť príslušným piktogramom vo forme napr. nálepky. Zdravý rozum mi nedovolí nepoukázať na to, že majitelia psov sa neštítia vodiť a venčiť psov na detských ihriskách, pieskoviskách, športoviskách, v okolí bytových domov do vzdialenosti 5 m a čo je zarážajúce aj do areálov materských škôl a školských zariadení, čím porušujú §4 bod č.5 písm. b),c) VZN 8/2002. Nesmieme zabúdať na deti, ktoré sa môžu pri hrách na trávnikoch alebo pieskoviskách nakaziť rôznymi baktériami, parazitmi, vírusovými ochoreniami, salmonelózou, giardiózou, toxokarózou či pásomnicou psou. V súvislosti s mojimi postrehmi si dovoľujem poukázať na to, že sa jedná o časovanú bombu, kedy sa môže stať, že mesto bude čeliť žalobe za prehliadanie nedodržiavania VZN č.8/2002, čo by mohlo mať negatívny dopad nielen finančný, ale aj spoločensko-morálny. Vždy platilo a bude platiť, že prevencia je lacnejšia ako znášanie následkov.
Vážený pán primátor, žiadam Vás preto pristúpiť ráznejšie k tomuto problému a dohliadnuť nad dodržiavaním vyššie uvedených ustanovení platnej legislatívy. Do pozornosti Vám dávam príklad primátora mesta Martin, pána Andreja Hrnčiara. Ich aktivity v tomto smere sa zameriavajú na problémových chovateľov psov a to tak, aby osvetovou a zároveň sankčnou činnosťou dosiahli dlhodobo udržateľný a prijateľný stav nápravy verejného poriadku a spokojnosti občanov. Významnou aktivitou bola napr. listová obálka, ktorú doručilo mesto Martin všetkým prihláseným držiteľom psov. Jej súčasťou boli výňatky kompletnej chovateľskej legislatívy, ekologický plagát, vysvetľujúci potrebu odstraňovania psích exkrementov z verejných priestranstiev a aj plagát, ktorý ich v obsiahlej forme informoval o tom, ako predchádzať komplikáciám vyplývajúcim z nesprávneho chovu psa. Mesto sa rozhodlo k tomuto kroku najmä z dôvodu, že väčšina držiteľov psov reagovala na zistený priestupok tým, že nemali vedomosti o tom, aké povinnosti a zákazy legislatívne normy stanovujú. Spustením finančne nenáročnej edukatívnej, informačnej a povedomie dvíhajúcej kampane by sa zabezpečila znalosť občanov v uvedenej problematike. Sprostredkovaním informácií sa vylúči priestor na výhovorky typu „nemal som vedomosti“. Trvalou súčasťou chovateľskej reality by sa mali stať vysoké finančné pokuty, ktoré by výrazne napomohli k dodržiavaniu povinností vyplývajúcich z legislatívy. Som si istý, že tieto opatrenia vyvolajú pozitívnu odozvu u väčšiny spoluobčanov mesta Nové Zámky, ktorí uprednostňujú čistotu a poriadok. Dotknutí previnilci budú musieť pochopiť, že je nevyhnutné prispôsobiť sa daným pravidlám, a že v dlhodobom horizonte sa zároveň stratí averzia ostatných občanov voči chovateľom psov. Jedine udelenie vysokej pokuty je významný a účinný akt, ktorý neporiadnym chovateľom jasne naznačí, že ich priestupky spoločnosť nebude už ďalej prehliadať a trpieť. Zároveň by som chcel navrhnúť, aby bol vyslovený apel smerujúci k slušnejšej časti našich spoluobčanov k tomu, aby v rámci uvedených verejnoprospešných zámerov a aktivít mesta našli vždy odvahu svedčiť pri dokazovaní priestupkov nezodpovedných chovateľov psov. Tí musia pocítiť, že na nich vyvíja nátlak nielen mesto a mestská polícia, ktorá v tomto smere bude musieť zintenzívniť svoju činnosť a vyvinúť väčšie úsilie pri uplatňovaní VZN mesta v súlade s navrhovanými zmenami, ale aj ostatní poriadkumilovní spoluobčania mesta Nové Zámky.
Za zaujatie Vášho stanoviska a pomoc pri riešení tohto problému Vám vopred ďakujem.
S pozdravom
V Nových Zámkoch, dňa 13. marca 2009
PS:
Ak by bolo po mojom, tak vo VZN mesta by som stanovil výšku pokuty na 1000 €. A to už by sa možno ľudia zamysleli nad svojim správaním.
Neskôr (keď prídem na to ako) pridám aj fotky z nášho sídliska ktoré som dnes urobil s prianím pre majiteľov psov "DOBRÚ CHUŤ"l.
Absolútne s Vami súhlasím a podporujem Vás v snažení. Moja podpora by zašla až tak ďaleko, že ak Vám ani na opätovné zaslanie listu p. primátor neodpovie, tak spravme akciu, pozbierajme za fúrik-dva psích výkalov v meste, naložme to na môj príves a vysypme ho teda na protest pred domom p. primátora.