(21.02.2010 11:23)Palatyová Kati Napísal: [ -> ]Zaujal ma Váš názor na trávniky. Rada by som sa Vás, ako odborníka, spýtala, čím by ste nahradili trávnik pred panelákmi . Bývam na ulici plnej stromov, spôsobujúcich veľký tieň na trávnik pred domom.
Trávnik sme mali už viackrát zasiaty, ale pre ten tieň zo stromov sa mu vôbec nedarí. Polievať ho tiež nemáme možnosť, aj kosenie je problematické. Chcelo by to niečo nové. A tak by som privítala dobrý nápad ako skrášliť naše okolie .Ďakujem
P.s. Možno by to zaujalo aj iných obyvateľov panelákov.
Náhrada trávy je chápaná ako náhrada porastu za iný porast iného charakteru. Tá náhrada nie je 100%-ná, lebo:
1. Trávnik sa dá šľapať, kdežto náhrada okrasnými drevinami nie, alebo len zčasti a pri takom šľapaní sa poškodzuje.
2. Trávnik sa kosí, čiže aj burina v trávniku sa kosí. Burina, ktorá vzíde medzi porastom z okrasných drevín sa musí vytrhať. Samozrejme existuje možnosť, ako zabrániť rastu burín v poraste, nižšie to popíšem.
Z týchto dvoch dôvodov by som trávnik nahradzoval len zčasti a hlavne na zatienených miestach, kde zväčša nemá žiadnu šancu a medzi stromami ostáva holá zem. Navrhnem dve skupiny rastlín ako náhradu za trávnik:
1. Skalník (Cotoneaster), najlepšia pôdopokryvná odroda je Cotoneaster salicifolius Gnom. Je to plazivá, vždyzelená drevina, dosahuje max. výšku do 20-25cm a šírku do 1,5 metra. To znamená, že jeden kus stačí na 1 m2. Koberec z vyspelých jedincov:
![[Obrázky: Cotoneaster%20salicifolius%20Gnom.jpg]](http://www.gardensandplants.com/images/plants/Cotoneaster%20salicifolius%20Gnom.jpg)
Detail rastliny:
![[Obrázky: Gnom_kvet.jpg]](http://www.progra.szm.sk/Gnom_kvet.jpg)
2. Borievka (Juniperus), najlepšie sú poliehavé odrody, existujú aj farebné do žlta alebo modrasté (Juniperus horizontalis Golden Carpet, Juniperus horizontalis Ice Blue alebo Blue Chip), prípadne Juniperus squamata Blue Carpet. Dosahujú výšku od 10 do 30-35 cm, jeden kus sa rozrastie aj na 2 m2. Sú samozrejme vždyzelené, lebo sú to ihličňany. Farebné variety (teda mimo zelenej sa rozumejú farebné) potrebujú aspoň polotieň, najlepšie slnečné stanovište, lebo iba tam sa vyfarbujú.
Pokračovanie v ďalšom príspevku.
Takže takto vyzerá pekný koberec Juniperus horizontalis Golden Carpet:
![[Obrázky: IMGP1302%20Juniperus%20horizontalis%20%2...4%85cy.JPG]](http://lh3.ggpht.com/_7D1MyJsmqe4/Sr0QD_cC_FI/AAAAAAAARZg/ART31WSP-9I/s800/IMGP1302%20Juniperus%20horizontalis%20%27Golden%20Carpet%27%20-%20Ja%C5%82owiec%20p%C5%82o%C5%BC%C4%85cy.JPG)
Modrý koberec Juniperus horizontalis Ice Blue (alebo inej odrody):
Pekný priestor sa dá vytvoriť kombináciou poliehavých borievok a skalníkov, prípadne existujú odrody trochu vyššieho vzrastu, aby sme sa mohli pohrať aj v priestore.
Ovšem sadiť tieto pôdopokryvn rastliny na holú zem je nevhodné, pretože by sa veľmi rýchlo zaburiňovali a trhať plevel spomedzi týchto rastlín je veľmi pracné. Nedkoážem si predstaviť, že by to niekto robil ročne viackrát na veľkej ploche. Ale dá sa.
Ak sú k dispozícii finančné prostriedky, tak jednoznačne na plochu výsadby položiť čiernu netkanú textíliu, vysadiť rastliny a pokrať vrstvou mulčovacej kôry. Týmto úkonom nielenže zabránime prerastaniu burín, ale vo veľkej miere zabránime aj odparovaniu vlhkosti z pôdy.
Čo sa týka údržby týchto rastlín, je temer nulová. V prvom roku alebo počas dlhotrvajúceho sucha a extrémneho tepla ja nutná závlaha, inak nič. Znášajú tuhé mrazy, horúčavy, slnko aj tieň, sucho aj prašné, nečisté prostredie miest.
Čo ale neznášajú, sú lepkavé ruky zlodejov, ktoré ich vytrhajú na verejných priestranstvách, kým nezakorenia.